Waarom een barista inhuren?

Een barista inhuren voor een feest of bijeenkomst? Je zal vast wel eens van de benaming hebben gehoord, maar weet jij eigenlijk wel wat een barista precies doet? In dit artikel ga ik je meer vertellen over de barista. Niet alleen handig voor iemand die een barista wil inhuren, maar ook voor als jij misschien barista wilt worden.

Waar komt de benaming barista vandaan

De benaming barista komt uit Italië. In Italië is een barista een barkeeper, iemand die dus alle soorten drankjes weet te maken, en te serveren. In Nederland en andere landen wordt de term vaak alleen gekoppeld aan iemand die gespecialiseerd is in het maken van koffie, espresso of cappuccino.

barista inhuren

Wat doet een barista precies

Een goede barista zorgt ervoor dat zijn machine goed is opgewarmd. Dit kan soms wel uren duren, geduld en een goede voorbereiding is dus geen overbodige luxe. Zo moet de filterdrager warm zijn, het porselein, en de zetgroep. In de filterdrager wordt gemalen koffie uit de koffiemolen gedaan. De molen moet perfect afgesteld zijn op de koffiebonen die gebruikt worden. Dankzij de doseerunit wordt er constant dezelfde hoeveelheid koffie gedoseerd. Het is de taak van de barista om vervolgens de koffie te egaliseren, en deze aan te drukken met een tamper.

Na ieder bakje koffie moet de douche worden doorgespoeld, voor ongeveer 2 tot 3 seconden met heet water. Dit moet gedaan worden voordat de filterdrager weer wordt geplaatst. Zo stabiliseert de barista de zettemperatuur, en worden koffieresten van het vorige kopje koffie verwijderd.

Vervolgens kan de koffie, espresso of cappuccino gezet worden. Dit gebeurd direct nadat de filterdrager is geplaatst. Dit om te voorkomen dat de koffie verbrand, zo ontstaan er geen vervelende smaakjes.

Nadien wordt de koffiedrab door de barista weggegooid in een uitklopbakje. Ook kan het zo zijn dat de filterdrager schoon gemaakt moet worden.

Kunst

Je hebt het vast wel eens op social media voorbij zien komen, bakjes latte macchiato of een cappuccino met mooie kunstwerken op de top. Ook dit is een specialiteit die een barista kan leveren, echter moet je er wel rekening mee houden dat niet iedereen een geboren artiest is. Het is dus meer een extratje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *