Projectmanagement: hoe werkt het?

Projectmanagement wordt met regelmaat gezien als het planmatig beheren van projecten. Dit kun je dus eigenlijk zien als het proces van de begeleiding van een project, van het begin tot het eind. Vaak komen in deze werkzaamheden taken als planning, organisatie en de controle over een project met regelmaat voor. De persoon die projectmanagement uitvoert is de projectmanager. Vaak worden deze extern ingehuurd, zoals bijvoorbeeld bij een adviesbureau.

Voordelen van het inhuren van een projectmanager

Zeker in de publieke sector worden met regelmaat projectmanagers ingehuurd. Dit heeft verschillende voordelen. Zo zorgt het efficiënt laten beheren van jouw projecten voor:

  • Een focus op je doelstellingen
  • Het verzekeren van kwaliteit
  • Het houden van orde, overzicht en duidelijkheid
  • Het voldoen aan verwachtingen van o.a. stakeholders
  • Het beheren van mogelijke risico’s.

Wat doet een projectmanager?

In principe zorgt de projectmanager ervoor dat het team wordt geleid en dat de taken worden verdeeld. Zo zal het project onder toeziend oog van de projectmanager door de verschillende fases worden geleid, terwijl het project in de tussentijd aan stakeholders kan worden verkocht. Samen met het team wordt de scope van het project bepaald.

Waarom een adviesbureau?

Vaak zie je dat de projectmanagers van bijvoorbeeld een adviesbureau voor de publieke sector beschikken over kwaliteiten die ontzettend waardevol zijn voor je organisatie. Zo werken ze vaak met vaste fases (opstart – planning – uitvoering – opvolging / controle en nazorg), zodat je precies weet hoe een project zal verlopen en wat je kunt verwachten. Een andere reden waarom het inschakelen van een adviesbureau interessant is, is het feit dat hier meerdere experts inhouse zitten die je ook over andere onderwerpen kunnen adviseren. Zo zie je dat veel organisaties vaak ook kiezen voor strategie- en beleidsadvisering, zodat ze met zekerheid kunnen zeggen dat al hun projecten en strategie in goede banen worden geleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *