Online aankopen doen: waar let je op bij het betalen?

Koop je iets in een webshop of via social media? Dan zijn er verschillende manieren waarop je zou kunnen betalen. Bij de betaling kan er echter van alles misgaan. De verschillende betaalmethoden brengen ieder hun eigen risico’s met zich mee. Wil je minder risico lopen om in de problemen te komen? Schakel een juristenkantoor in (bij aandelenleaseproblemen kun je bijvoorbeeld terecht bij Leaseproces) of lees je van tevoren goed in. In dit artikel vind je verschillende tips, zodat je met een gerust hart online kunt gaan shoppen.

Voor- of achteraf betalen?

Je kunt ervoor kiezen om vooraf te betalen, maar ook achteraf, als je het product ontvangen hebt. Bijvoorbeeld wanneer de bezorger voor de deur staat, of pas later. Als je ervoor kiest om vooraf te betalen, hoef je later niet ook nog eens rekening te houden met een bedrag dat nog van je rekening afgeschreven gaat worden. Als het product echter zoek raakt nadat je het besteld hebt, kan het lastig worden om alsnog je geld terug te krijgen. Om die reden zou je kunnen kiezen voor achteraf betalen. Hier komen soms wel extra kosten bij kijken.

Verzekeren of niet verzekeren?

Wanneer je verzekerd betaald, kun je achteraf makkelijk je geld terugkrijgen. Als dit niet het geval is, kun je de hulp van een juristenkantoor inschakelen (zoals Leaseproces). Verzekerd betalen kan bijvoorbeeld met een creditcard. Als je ervoor kiest om niet verzekerd te betalen dan kan het lastig zijn om je geld terug te krijgen als er iets misgaat tijdens het proces.

Kijk of de verkoper betrouwbaar is

Is de verkoper wel te vertrouwen? Wees kritisch en check het bedrijf goed, voordat je er een aankoop doet. Bekijk reviews en controleer of het bedrijf wel is aangesloten bij de Kamer van Koophandel.