Een gezonde leefomgeving maken doe je zo: 4 tips

Over een gezonde leefstijl wordt veel geschreven, en dat helpt om er bewust te worden dat onze gezondheid belangrijk is. In het verlengde van die bewustwording, is het ook goed om er bij stil te staan hoe schoon de lucht is die we in huis inademen. Maar ook hoe ontspannen de sfeer in huis is. Hoe gezond is jouw leefklimaat eigenlijk?

1. Laat een frisse wind door je huis waaien

De lucht in huis kan behoorlijk vervuild kan zijn, zonder dat we daar erg in hebben. Goed ventileren is daarom belangrijker dan je denkt. Zeker omdat onze huizen soms te goed geïsoleerd zijn. En wij ademen allerlei vluchtige organische stoffen uit, waar we klachten van kunnen krijgen als die in de lucht blijven hangen. Dus als je last krijgt van concentratiestoornissen, misselijkheid, hoofdpijn of irritatie aan de luchtwegen, gooi dan eens vaker het raam even open!

2. kamerplanten zorgen voor zuurstof

Kamerplanten zijn niet alleen rustgevend, omdat je hiermee een stukje natuur in huis haalt. Het is ook een manier om een gezond leefklimaat te creëren. Planten filteren de lucht en zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Er zijn ook planten die ‘s nachts koolstofdioxide opnemen en zuurstof afgeven. Een voorbeeld hiervan is de lidcactus, een leuke plant vanwege de mooie en kleurige bloemen én makkelijk in het onderhoud.

3. Over bloemen gesproken voor een positieve sfeer in huis…

Wist je dat spanning in huis ook kan ontstaan door straling van bijvoorbeeld je mobiele telefoon, computer of beeldscherm?  Maar door elektrische velden zoals zendmasten in de omgeving. Met bachbloesem druppels kun je een combinatie maken, die beschermt tegen die negatieve spanningen.

4. De aroma diffuser voor je favoriete geur

Het is niet meer zo vanzelfsprekend, dat de lucht die we inademen ook zuiver is. Gelukkig kunnen we daar zelf wel iets aan doen met de luchtzuiverende en antiseptische werking van essentiële oliën. Gebruik geen synthetische oliën, want die hebben wel de geur, maar niet de werking. Geniet van de ontspannende geur van lavendel, of de verfrissende geur van pepermunt. Ontdek zelf wat geuren met je doen!